Domov Novice Sveti Miklavž

Sveti Miklavž

od: Urednik

Ste bili kaj pridni? Ste naredili kakšno dobro delo?

Danes namreč   v Kamnico prihaja sveti  Miklavž.

Prvi od treh decembrskih mož je Sveti Miklavž, ki goduje 6. decembra, darila pa običajno prinaša v noči s 5. na 6. december. Še zdaj se spominjam, s kakšnim pričakovanjem smo na večer pred Miklavžem v kuhinji na mizo nastavili skledo in naslednje jutro občudovali, kaj je prinesel. Prinašal je suho sadje, jabolka, rožiče, orehe in medenjake s priloženo šibo, pri premožnejših  pa tudi pomaranče. Sedaj so darovi že bogatejši in lahko prinese tudi knjige, oblačila in igrače.

Kdo je pravzaprav bil Miklavž ali Sveti Nikolaj? Rodil naj bi se okrog leta 280 v grškem Patrasu v bogati družini. Ko je postal duhovnik, je podedovano premoženje po umrlih starših razdelil med reveže. Umrl je 6. decembra v visoki starosti in kmalu postal eden najbolj priljubljenih svetnikov v Grčiji in Rusiji.

O njem kroži več legend. Najbolj poznana je legenda, v kateri je tri obubožane mladenke obvaroval sramote. Bile so hčerke obubožanega plemiča, ki jih je nameraval poslati v javno hišo, da bi zaslužile dovolj denarja za doto. Ko je za to izvedel škof Nikolaj, jim je ponoči skozi okno vrgel tri kepe zlata in jim s tem zagotovil dostojno poroko.Sveti Miklavž je oblečen v dolgo belo obleko ima oblečen mašni ali večernični plašč . Na glavi nosi mitro. Mitra je v današnjih časih kapa, ki jo nosijo papež, kardinali, nadškofi in škofi, izjemoma s posebnim pooblastilom pa tudi nekateri menihi. Miklavž v roki drži škofovsko palico, ki je zgoraj zavita, okrašena, v drugi roki pa ima, a ne vedno, knjigo. Po izročilu mora imeti dolgo belo brado, roke pa mu navadno tiče v belih rokavicah.Na Slovenskem je bilo miklavževanje precej razširjeno do 2. svetovne vojne, potem pa ga je izpodrinil dedek Mraz. Po vaseh je hodil Miklavž v sprevodu z angeli, parkeljni, ponekod pa so se mu pridružili tudi drugi liki, npr. Pehta. Večina nas gotovo pozna stavek: če ne boš priden, ti Miklavž ne bo nič prinesel” ali “prinesel ti bo samo šibo”, s katerim so strašili otroke.

In kako bo danes zvečer v Kamnici na  Miklavževanju?

Sorodni prispevki